Denar izbira ljudi in ne obratno

(${titleEng})

Morda se sliši nekoliko nenavadno, toda denar izbira ljudi. Ene mara več, druge pa manj. Ponavadi izbere tiste, ki znajo ravnati z njim in imajo pravilen odnos. So tudi zlorabe in nepoštenost, a o teh ne bomo razpravljali v tem članku. Zanima nas le, ali obstaja povezava med našim finančnih stanjem ter našim odnosom do denarja in našim načinom razmišljanja?

Zakonitost vzroka in posledice

Že od nekdaj smo ljudje ugotovili, da svet deluje po načelu vzroka in posledice. Načelo pravi, da obstaja vzrok za prav vse stvari, dejanja, stanja in dogodke. Obstaja razlog za vse kar vidimo okoli sebe in doživljamo v svojem življenju. In vsak ta vzrok ima tudi posledice. Temu lahko rečemo: vzročno-posledični niz.

Hitro se naučimo, da je svet naravnan z zakonom in ne s slučajnostjo. Vse kar se nam zgodi ima svoj razlog, četudi se ga ne zavedamo. Prav vsak učinek, dosežek, uspeh ali neuspeh ima svoj razlog, svoj vzrok. Enako velja za finančni uspeh. Vaša materialna blaginja ali bankrot nista slučajnost. Del smo večnega vzročno-posledičnega niza, ki prav tako prizadeva tudi naše materialno stanje.

Finančni uspeh je le posledica

Kot že rečeno, finančni uspeh je posledica enega ali več vzrokov. Zato jih je potrebno natančno opredeliti, naštudirati in jih udejanjati v praksi. Prav tako je potrebno tudi prepoznati vzroke za negativno stanje na transakcijskem računu in jih odpraviti čimprej je to mogoče. Ukvarjanje s posledicami in ne z vzroki vas ne pripelje nikamor. Spreminjanje vzrokov je tisto s čem se moramo ukvarjati. Posledice pridejo same. Povsem preprosto.

Vzroki so največkrat v naših glavah

Ljudska modrost pravi, da se prav vse začne v glavi. In res je! Sprejemanje zakonitosti vzroka in posledice nas pripelje do naslednjega zaključka: misli so vzroki, življenjske okoliščine pa posledica. Misli so temeljna kreativna gonilna sila v življenju posameznika. S svojim razmišljanjem ustvarjamo svoj svet, gradimo svoje življenje in sprejemamo odločitve. Vsi ljudje in prav vse življenjske okoliščine so bile ustvarjene, privabljene in materializirane z našimi mislimi. Če sprejmemo takšno tezo, prevzemamo odgovornost za svoje življenje ter sprejemamo tudi možnost, da s spreminjanjem svojega mišljenja lahko spremenimo sebe. To kar verjameš in način kako razmišljaš postane tvoja resničnost.

Poglejmo zgoraj naveden ideje na praktičnem primeru. Zagotovo poznate ljudi, ki so, preden se česa lotijo, vnaprej prepričani, da bo težko in da jim ne bo uspelo. In kaj se zgodi? “Začuda” jim spodleti. S svojimi prepričanji so pravzaprav obsojeni na neuspeh, ker to kar verjameš ponavadi postane tvoja resničnost. Naše življenje le reflektira notranja prepričanja. Naš zunanji svet in življenje sta povsem usklajena z našim načinom razmišljanja. Zunanjost odseva notranjost. Misli so vzroki, življenje pa...

Vaša prepričanja o denarju

Zakonitost vpliva na vse segmente našega življenja, tako tudi denar. Več denarja vas nikoli ne bo rešilo finančnih zagat, če je težava razmišljanje o denarju. Mogoče bo minus na računu pokrit, a vendarle vzrok ostane. Vaše finančno stanje bo povsem usklajeno z vašim notranjim razmišljanjem in prepričanji glede denarja.

Način razmišljanja o denarju največkrat podedujemo od staršev ali jih oblikuje družba s katero smo obkroženi. Takšni programčki, instalirani v naši podzavesti, vplivajo na naše ravnanje z denarjem. Moramo se jih zavedati, jih natančno opredeliti in potem izločiti.

Skratka, vaša pričakovanja, prepričanja in razmišljanja glede denarja oblikujejo vaše finančno življenje in blaginjo. Vaše materialno stanje je edino moč izboljšati skozi spremembe v razmišljanju. Čas je, da opravite z izgovori. Prenehajte kriviti in spreminjati zunanjost, temveč se posvetite spreminjanu notranjosti. Finančna varnost se najprej začne v naših glavah. Blaginja potem pride sama.

Sorodne definicije:

Koristne in zanimive povezave:

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.