Investiranje v plemenite kovine

(${titleEng})

Navkljub gospodarski krizi, kapitalski trgi nikoli v svoji preteklosti niso ponujali toliko možnosti za investiranje kot je to danes. Trgi imajo naložbo za vsakogar: za previdne vlagatelje ali špekulante, posameznike, banke, male, zakotne ali gigantske pokojninske sklade. Na voljo je vedno več različnih premoženjskih kategorij in instrumentov. Med njimi so tudi plemenite kovine.

Kaj so to plemenite kovine?

Za kovino lahko rečemo, da je plemenita če je redka in ima visoko ekonomsko vrednost. Med njimi so zlato, srebro, platina in paladij. Tako kot pri vsaki stvari, je tudi cena kovin odvisna od povpraševanja in ponudbe, ter drugih tržnih in gospodarskih razmer. Plemenite kovine se koristijo za industrijske namene, v umetnosti, za nakit in kovance. Povpraševanje po le-teh ni odvisno samo njihove uporabne vrednosti, temveč od zmožnosti ohranjanja vrednosti. Pravzaprav se največji del izkopanih in obdelanih plemenitih kovin namenja prav za investiranje.

Načini investiranja v plemenite kovine

Obstajajo številne možnosti investiranja v plemenite kovine. Tradicionalen in običajen način je nakup kovinskih palic (npr. zlatih) ali kovancev, ki jih hranite doma ali v bančnem trezorju. V plemenite kovine lahko investirate tudi z vložkom v kakšen investicijski sklad, npr. v ETF sklade. Delnice rudarskih družb so še en način, čeprav so potencialna tveganja nekoliko drugačna. Za bolj sofisticirane vlagatelje so zanimivi tudi izvedeni finančni instrumenti kot so terminske pogodbe. Načelo pa je povsod enako: kupujete s ciljem in upanjem, da se bo cena kovine povečala in jo boste potem z dobičkom lahko prodali nekomu drugemu.

Zakaj investirati v plemenite kovine

Razlogov je več. Za previdne in dolgoročne vlagatelje je to predvsem razpršitev. To je temeljno načelo upravljanja s premoženjem, kar pomeni manjše tveganje za izgubo vrednosti. Poleg tega se plemenite kovine običajno odlično obnesejo v času gospodarskih recesij in kriz, ter predstavljajo zavarovanje pred inflacijo. Investitorji v teh časih pospešeno kupujejo naložbe, ki imajo otipljivo vrednost. Posledično se povpraševanje po plemenitih kovinah v takšnih časih okrepi. Še ena prednost trgov s plemenitimi kovinami je njihova likvidnost in globalnost. To pomeni da lahko svojo investicijo prodate kadar koli to želite.

Na kaj je treba biti pozoren

Zavedati se je treba, da so plemenite kovine, tako kot vse druge naložbe, tvegane, saj se njihova tržna cena spreminja. Poleg ponudbe in povpraševanja je cena odvisna od gospodarskih trendov, inflacije in negotovosti. Zagotovo vas bodo strokovnjaki poskušali prepričati, da so plemenite kovine varna naložba, z minimalnim tveganjem. Toda preteklost kapitalskih in surovinskih trgov kaže, da so tudi pri kovinah možna izjemno radikalna nihanja v obe smeri. Pri investiranju v plemenite kovine bodite pozorni na dodatne stroške, kot so stroški hranjenja v trezorju ali DDV pri nakupu nekaterih kovancev (zlati kovanci so izvzeti). Vložek v kakšen sklad ali delnico rudarskih družb pogosto zahteva račun pri borznemu posredniku, borzne in upravljavske provizije, ter razumevanje samega instrumenta invenstiranja.

Če ste zagovornik otipljivega premoženja, vas bodo plemenite kovine navdušile in boste zagotovo del svojega premoženja namenili tej naložbeni kategoriji. A nikakor brez previdnosti.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.