Kako izbrati pravo delnico?

(${titleEng})

Delnice so najpogostejša in najbolj razširjena oblika investiranja. Če niste nikoli poskušali ali pa imate slabe izkušnje z investiranjem v delnice, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako takšno, ki bo dolgoročno plemenitila vaše premoženje.

1. Perspektivna panoga

Če niste sofisticiran vlagatelj in se s finančno analizo ne ukvarjate profesionalnoje za vas primeren t.i. "top-down" (od zgoraj navzdol) pristop investiranju. Ta zagovarja, da je treba najprej pogledati širšo gospodarsko sliko in šele nato poiskati posamezna kakovostna podjetja. Najprej torej poiščite panoge, ki imajo obetavno prihodnost in šele nato kakovostno delnico za vaš portfelj.

2. Cena delnice

Cena je najpomembnejši dejavnik pri kateri koli naložbi. Ni pomemben zgolj nakup delnice kakovostnega podjetja, temveč tudi to, koliko odštejete za takšno družbo. Kako vemo, ali je delnica draga? Pokazateljev je več. Med najbolj priljubljenimi je kazalec razmerja med ceno in dobičkom (P/E kazalec). Ta nam pove, kakšen večkratnik dobička plačujemo za delnico ter v koliko letih se nam investicija povrne, ob predpostavki, da družba vsako leto proizvede isti dobiček. Kazalec lahko primerjamo z drugimi podjetji in ugotovimo, ali plačujemo preveč. Pri tem je dobro vedeti, da imajo delnice hitro rastočih podjetij nekoliko višje kazalce P/E, ker se pričakuje, da se bo njihov dobiček v prihodnosti hitro povečeval.

3. Pozitivni poslovni rezultati

Prepričajte se, da ima podjetje stabilne poslovne rezultate skozi daljše časovno obdobje. To priča o sposobnost podjetja, da ohranja tržni položaj ter višino dobička. Zaupanje v prihodnost družbe in sposobnost poslovodstva je ključnega pomena. Najboljši pokazatelj pa je rezultat.

4. Izplačevanje dividend

Investicija je le nekaj, kar prinaša reden priliv denarja na investirani kapital. Če dobiček izhaja le iz razlike med nakupno in prodajno ceno, potem je to špekulacija. Zato priporočam, da so dividende pomemben dejavnik pri izbiri delnic. Z dividendo podjetja kažejo, da sledijo interesom lastnikov. Ob tem je treba omeniti, da mlada in hitro rastoča podjetja ponavadi ne izplačujejo dividende, temveč ves denarni tok namenjajo nadaljnemu razvoju. Takšna podjetja so lahko zelo zanimiva, a so prej špekulacija kot investiranje.

5. Povečevanje dividend

Podjetja, ki konstantno povečujejo dividende, so najboljša dolgoročna naložba. Povečanje dividend povečuje tudi tržno ceno delnice ter skrajšuje čas povrnitve investicije. Prednost torej namenimo družbam, ki imajo zgodovino rednega povečevanja izplačanih dividend.

6. Odkupovanje lastnih delnic

Odkupovanje lastnih delnic je še eden od načinov, s katerimi podjetje povrne denar delničarjem. Na ta način poslovodstvo pozitivno vpliva na tržno ceno delnic ter hkrati investitorjem pošilja pozitiven signal, da je delnica podcenjena ter da zaupa v prihodnost podjetja.

7. Nizka in obvladljiva zadolženost

Nedavna gospodarska kriza v Sloveniji je lepo ponazorila učinke prezadolženosti podjetij. Zadolženost je dejavnik, na katerega moramo biti še posebej pozorni. Ob tem je treba upoštevati, da se višina obvladljive zadolženosti razlikuje od panoge do panoge.


Vsaka panoga ima svoje posebnosti in le primerjava z drugimi družbami iz iste panoge odkrije pravi tržni položaj subjekta, v katerega želimo investirati. Vsekakor želimo, da bi bila družba boljša od panožnega povprečja.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.