Nasveti za boljšo likvidnost poslovanja

(${titleEng})

Denarni tok je krvni tok podjetja. Tudi če v svojem poslovanju ustvarjate visoke računovodske dobičke, je podjetje lahko v resnih težavah, če nima zadostnega denarnega toka, torej če neučinkovito unovčuje svoje poslovanje. Z drugimi besedami, podjetje rabi denar in ne nujno dobiček. Vsi smo že slišali za rek "Denar je kralj". In res je tako!

Likvidnost oziroma likvidno poslovanje pomeni sposobnost podjetja poravnavati vse obveznosti ob zapadlosti. Če tega ni zmožno, potem rečemo, da je podjetje nelikvidno in mora iskati zunanje vire financiranja, če sploh želi ostati v poslu.

Spodaj je nekaj preprostih načinov kako zagotoviti in izboljšati likvidnost vašega poslovanja:

1. Denarna blazina

Najprej nazaj k osnovam. Tako kot privatno življenje, tudi posel zahteva določeno zalogo denarja za črne dni. Prilagodite svoje poslovanje tako, da boste vedno, ob vsakem času, imeli na voljo privarčevan znesek denarja, ki bo zadostoval za pokritje 3-6 mesečnih rednih operativnih stroškov vašega podjetja (v izračun vključite tudi kreditne ter lizing obroke). Kljub odličnemu poslovanju vsako podjetje prej ali slej doživi denarni krč. "Denarna blazina" (cash flow cushion) vam bo v takšnih časih v pomoč. Nažalost, poznam izredno malo podjetnikov, ki dejansko upoštevajo to načelo. Ne dovolite, da vas mamljive investicije ali "nujni" nakupi prepričajo v porabo tega denarja. Priložnosti na trgu je vedno dovolj, nelikvidnih podjetij pa še več.

2. Ne pozabite obresti

Zagotovite vezavo za vaš denar. Ne puščajte denarja, da lenobno sedi na računu. Prav vsak cent šteje. Izkoristite možnosti depozitov na odpoklic, likvidnih varčevalnih računov (npr. Diba) ali skladov denarnega trga. Poleg teh vam banke lahko ponudijo tudi možnost dnevnega "pometanja" računa pri čem bo ves odvečen denar ob koncu dneva avtomatično preusmerjen na varčevalni račun oziroma depozit. Naj vaš denar dela za vas.

3. Preverjajte kreditno sposobnost in zgodovino svojih strank

Razen če se vaše podjetje ukvarja s prodajo na drobno oziroma katero koli dejavnostjo, ki v svojem poslovnem modelu zajema veliko število transakcij, preverjajte kreditno sposobnost in zgodovino vaših strank. Nov posel nič ne pomeni, če zanj ne boste plačani. Prav nasprotno, lahko si prislužite dodatne stroške izterjav in precejšnjo količino stresa. Problematičnim strankam ponudite le možnost gotovinskega vnaprejšnjega plačila.

4. Izstavljajte račune takoj

Ne dovolite, da mine nekaj dni ali celo tednov, preden izstavite račun za svojo storitev ali proizvod. Vsak dan zamude pri izstavljanju računa pomeni tudi poznejše plačilo le-tega. V idealnem primeru boste račune pošiljali po elektronski pošti isti dan, kot je storitev bila opravljena ali blago predano, če imate to možnost. Zapomnite si: hitrejše je vedno boljše!

5. Kontrolirajte stroške

Predvidevam, da temu ni potrebno namenjati veliko besed in prostora. Omenil bom le to, da je kontrola stroškov ključna pri poslovnem uspehu ter zahteva izredno disciplino in prizadevanje. Za poslovni uspeh vam ni treba biti genij, le obvladajte stroške! Nepotrebni stroški zaklenejo denar, ki je bistven za razvoj podjetja. To posebej velja za mlada in rastoča podjetja.

6. Analizirajte in kontrolirajte vaše terjatve

Več časa namenite plačilni disciplini vaših kupcev. Analiza terjatev je izredno pomemben dejavnik vašega poslovanja - preprosto morate vedeti kdo so slabi in kdo dobri plačniki pri vašem poslovanju. Locirajte slabše plačnike in jim obvezno ustrezno spremenite plačilne pogoje. Ne pustite se že desetič prepričati, da bo račun poplačan naslednji teden. Zaščitite svoj posel! Od strank, ki jim ne zaupate več, za nove posle zahtevajte takojšnja gotovinska plačila. Neplačnikom je včasih modro ponuditi tudi dodaten popust za plačilo zapadlih računov. Osvobodite denar tudi če vas bo to stalo nekaj dobička. Poleg tega, takšni posegi vam lahko prihranijo veliko energije in stresa ter morebitnih dodatnih stroškov.

7. Fleksibilni plačilni pogoji

Imejte v poslovanju možnost popusta za kupce, ki račun poravnajo takoj. Na ta način spodbujate čimprejšnje plačilo. Kot že rečeno: "Denar je kralj!" Za vaše poslovanje je vsekakor bolj pomemben denarni tok kot pa visok računovodski dobiček ter marža iz poslovanja.

8. Podaljšajte rok plačila pri dobaviteljih

Daljši rok plačila pomeni, da boste denar, namenjen za plačilo računov, imeli dalj časa na voljo. Gotovinsko plačilo ponavadi prinese tudi diskont, toda vrednost ohranjanja likvidnosti pogosto odtehta. Zato se z vašimi dobavitelji pogajajte glede plačilnih pogojev kadar koli je to mogoče. Ob tem je pomembno vedeti, da se korekten odnos in plačilo računov v dogovorjenem roku vedno izplača. Namreč, dobavitelji vam bodo zaradi tega večkrat šli na roko, ko bo to potrebno. Zapomnite si, dobaviteljem je v interesu, da vašemu podjetju uspe.

9. Zaloge so breme

Spet smo pri disciplini. Zavedajte se, da zaloge vežejo vaš denar. Namreč, prevelike količine zalog ter njihov prepočasen obrat pomeni, da je vaš denar zaklenjen v zalogah. Obenem je treba biti pozoren na prehitro obračanje zalog, ki včasih pomeni izpustitev novih naročil in izgubo potencialno dobičkonosnih poslov, če zaloge niso na voljo. Ustrezna količina zalog je pomembna in zahteva redno analizo in nadzor. Ne padite v zanko navdušenja in ne prepričajte sebe, da bo podjetje zmožno vse in hitro prodati. Rešujte se starih zalog tudi za drobiž.

10. Revolving krediti

Kratkoročno financiranje je velikokrat nuja. Če boste sledili prvemu nasvetu, vam kaj takšnega ne bo treba urejati. Kljub temu ni odveč imeti na voljo še ed dodaten izhod v sili. Čas denarnih odlivov in prilivov je težko nadzorovati, zato so nam revolving krediti (okvirni krediti pri bankah oz. limiti) v veliko pomoč. Le glejte, da vam je takšna možnost na voljo, če jo boste potrebovali.

11. Ne pretiravajte

Ne sprejemajte naročila za katera nimate dovolj denarja in drugih sredstev, tudi če so na videz dobičkonosna in mamljiva. Namreč, izčrpali boste življenjsko pomemben denar, posel pa po vsej verjetnosti ne bo opravljen.

12. Ne pozabite faktoring

Faktoring, storitev pri kateri faktor (podjetje, ki ponuja faktoring) od vas z diskontonm odkupi poslovne terjatve, ki še niso bile poplačane, je še eden načinov izboljšanja likvidnosti. Diskont za vas predstavlja dodaten strošek oziroma krčenje vaše marže iz poslovanja, a če je potreba po denarju velika, vam faktoring ponuja še eno možnost izhoda v sili.

Poslovni modeli se med seboj razlikujejo, potrebe po gotovini so lahko različne (kratkoročne, dolgoročne itn.). Zato bodo nekateri izmed nasvetov zgoraj za vas več ali manj uporabni. Toda cilj je enak: izkoristiti prav vsako priložnost za izboljšanje likvidnosti vašega poslovanja.

Know-how:

${related-articles}

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.