Pravila za dividendno investiranje

(${titleEng})

Ko je bil trg z vrednostnimi papirji v nastajanju, je bilo dividendno investiranje edini način investiranja v delnice. V času brez računalnikov, programskega (algoritemskega) trgovanja, sofisticiranih in ugodnih borznih hiš in vseh drugih tehnologij, ki so prispevale k temu, da so trgi dostopni širšim množicam, se cene delnic niso preveč premikale. Brez velikih sprememb pri cenah so investitorji kupovali delnice stabilnih podjetij, ki so ponujale redno in rastočo dividendo. Pravzaprav je bila dividenda temeljni razlog zakaj so sploh investirali.

Danes pa je na trgu prisotnih veliko več vlagateljev, ki so zelo pozorni na spremembe v ceni vrednostnih papirjev in si želijo iztržiti dobičke iz kratkoročnih ali dolgoročnih premikov v ceni. Dividendni vlagatelji so nekoliko v ozadju, čeprav je empirično dokazano, da naložbe v podjetja z rastočo dividendo povrnejo nadpovprečne donose – donose, ki so višji od tistih, ki jih ustvari trg.

V primeru, da vas je dividendno investiranje prepričalo in želite svojo naložbeno strategijo prilagoditi dividendam, spodaj je nekaj pravil oziroma praks, ki jih dividendni investitorji priporočajo in jim sledijo.

1. Izogibajte se visokim dividendnim donosom

Mogoče se sliši prav kontradiktorno, toda zaželeno je izogibati se visokim dividendnim donosom. Nekatere delnice na trgu ponujajo dividendne donose v višini 10%, 20% ali celo 30%. Takšni donosi so nadpovprečno visoki in so ponavadi signal, da je nekaj fundamentalno narobe s ceno delnice takšnih podjetij. Trg očitno ne zaupa tem družbam, zato je njihova cena tako nizka. Nižanje cen delnice pa dviguje dividendni donos, saj se lanskoletna dividenda deli s trenutno tržno ceno delnice. Takšne delnice imenujemo tudi "dividendne zanke".

Podjetja redko kdaj lahko resnično izplačajo 20% svoje tržne kapitalizacije v dividendah, zato je dividendni donos v višini 20 odstotokov nerealen. To se preprosto ne dogaja. Družbe s takšno dividendno politiko bodo v prihodnosti zagotovo morale zmanjševati dividendna izplačila na ustreznejši nivo. Kaj pa je ta ustreznejši nivo? Vlagatelji, ki iščejo stabilne in rastoče dividende preverjajo dividendne donose v razponu 3-8%.

Dobro je zastaviti si vprašanje "kako je sploh prišlo do takšnega visokega donosa?" Kot že rečeno, odgovor je najpogosteje v padajoči tržni vrednosti delnice (ker je cena izrazito upadla, dividendni donos sedaj štrli iz množice drugih). Izguba vrednosti delnice je v veliki večini primerov posledica slabšanja fundamentalnih kazalnikov v poslovanju podjetja in skladno s tem trg ustrezno reagira in razvrednoti delnico. Potem je povsem logično, da bodo dividende v prihodnje manjše, če podjetje ne bo več sposobno zaslužiti tako kot v preteklosti. Kot vlagatelji se torej izogibajmo delnicam s previsokim dividendnim donosom.

Dober način, da ocenimo vzdržnost in stabilnost dividende je delež izplačane dividende v čistem dobičku podjetja (payout ratio). Če delež dividende preseže 75% dobička, bi to moralo prebuditi zanimanje investitorjev o razlogih za tako visoko izplačevanje dobička ter kaj se dogaja z investicijskimi potrebami podjetja, če družba ne zadržuje dobiček za nadaljnje investiranje. Ob takšnem scenariju se zdi, da podjetje v prihodnosti ne bo rastlo. Če je omenjeni kazalnik 100% ali več, to pomeni, da je izplačana dividenda višja kot ustvarjeni dobiček. Ker je takšna praksa nevzdržna, je to potem skorajda jasen signal, da se podjetju obeta zmanjševanje dividend v prihodnosti. Denarni tok podjetja preprosto ne prenese takšno prakso. Zakaj? Če znaša delež dividende v dobičku 100% ali več, to pomeni, da podjetje pravzaprav izgublja denar, ker delničarjem namenja več kot pa dejansko ustvari.

Sicer, obstajajo tudi izjeme. V recesijah in obratih ekonomskega cikla dobiček lahko utrpi začasen vdarec, ki lahko delež dividende v dobičku potisne navzgor, ker si poslovodstvo ne dovoli zmanjšati dividendo. Toda takšna praksa je zgolj začasna.

2. Rast dividend je zahteva in ne bonus

Prav tako kot je pomemben delež dividende v čistem dobičku, je pomembna tudi zgodovina dividend. Podatki o zgodovini dividende nam lahko povedo vse kar moramo vedeti o podjetju - od kod prihaja, kam gre ter kako dolgo bo potrebovalo, da tja tudi pride. Najboljše dividendne delnice kombinirajo soliden payout ratio s konstantno in stabilno rastjo dividendnih izplačil.

Preden investirate v katero koli dividendno delnico, poskrbite da ste najprej preverili zgodovino dividend za to podjetje. Prepričajte se, da družba ni zmanjševala svoja dividendna izplačila, ker so takšna dejanja skorajda vedno indikator, da je družba v finančnih težavah. Poleg nižanj dividende, vredno je preveriti tudi ali izplačevanje dividend stagnira.

Velja splošno pravilo, da naj dividendni investitorji poiščejo dividendne delnice pri katerih se je dividenda v zadnjih petih letih povečevala vsaj 5% letno. Lahko da je razlog za manjšo rast ali stagnacijo dividend upravičen, a je na trgu vseeno zadosti drugih priložnosti, da jih poiščete.

3. Osredotočite se na denarni tok

Izplačana dividenda je produkt denarnega toka, ki ga ustvari podjetje. Skratka, če ni denarja, tudi dividende ne bo. Prepričajte se, da družba v katero želite investirati generira zadosten denarni tok iz poslovanja (preverite na izkazu denarnih tokov). Od tega odštejte denar, ki ga je družba namenila za investicije v osnovna sredstva (CAPEX). Izračunan znesek predstavlja prost denarni tok (free cash flow) iz katerega lahko družba izplačuje dividende, ne da bi ogrožala poslovanja.

Če družba ne proizvaja zadosten denarni tok iz poslovanja, obstaja možnost, da se bo za namen izplačevanja dividend dodatno zadolžila (najem kredita ali izdaja obveznice). Takšnih delnic se izogibajte v širokem loku. Seveda je potrebno razlikovati ali je to začasen ukrep ali pa praksa, ki bo pahnila družbo v finančne težave.

4. Investirajte v sektorje, ki imajo dobre možnosti za prihodnjo rast

Pretekli poslovni rezultati niso zagotovilo uspešnih poslovnih rezultatov v prihodnosti. Čeprav se sliši kot zdrava kmečka pamet, veliko vlagateljev preprosto pozabi na to načelo. Kot vlagatelj, ne ujamite se v past dobrih preteklih donosov posamezne gospodarske panoge. 10-letna ali 20-letna zgodovina posamezne delnice ali sektorja nima nič opraviti s tem kako se bosta ta delnica in sektor izkazala v naslednjih letih.

Izogibajte se dinozavrjev – podjetij katerih poslovni modeli počasi a sigurno izumirajo. Dober primer so velike založniške hiše (časopisi), ter fizične (brick and mortar) knjigarne. Namesto tega, poiščite delnice, ki izplačujejo solidno dividendo in obenem imajo dovolj prostora za nadaljnjo rast. Nekateri zanimivi sektorji v tem trenutku so tehnologija, zdravstvo in energija. Vsekakor pa upoštevajte tudi cikličnost posameznih delnic. Vpogled v fazo gospodarskega cikla omogoča podlago za dobre odločitve. Izbira pravega časa za naložbo je ključnega pomena.

5. Določite izhodno strategijo in se je oklepajte

To pravilo je morda najpomembnejše od vseh. Dividendni vlagatelji razumejo, da "kupi in drži" ne pomeni "kupi in drži dokler koli delnica pada". Kot vsi drugi razumni investitorji, tudi dividendni investitorji določijo izhodno oziroma prodajno strategijo z namenom, da zaščitijo svoj dobiček in minimizirajo izgubo.

Izhodna strategija pomeni disciplinirano izvajanje vnaprej določenih pravil, ki jih je vlagatelj sprejel še preden je kupil posamezno delnico. Preden dodate kakršno koli delnico v svoj portfelj se vprašajte kakšno izgubo si lahko dovolite preden jo prodate? Vsak vlagatelj se mora odločiti sam zase. Priporoča se benchmark v višini -15%.

Enkrat, ko prispete v območje izgube v višini -15% do -20%, je priporočljivo še enkrat pregledati finančne podatke podjetja in se prepričati ali so se ekonomski fundamenti spremenili. Včasih je takšen padec le del splošne korekcije trga pri čem tudi najboljše delnice izgubljajo vrednost. Takšni scenariji so lahko tudi priložnost za dodaten nakup.

Pravila zgoraj so dober temelj za zdravo strategijo dividendnega investiranja. Čeprav to ni celoten seznam načel, ki jih lahko upoštevate, je to lahko dobra osnova pri kreiranju in spreminjanju portfelja lastnih naložb.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.