Vzroki in posledice kreditnega krča

(${titleEng})

Vzrokov za kreditni krč je več. Kreditni krč se lahko pojavi ob pričakovanju da bodo tržne cene premoženja, s katerimi so zavarovana bančna posojila (kolateral), začela izgubljati na vrednosti. Enkrat ko takšno premoženje doživi cenovni zlom, se pojavijo številni stečaji podjetij, ki niso več sposobna servisirati svoje finančne obveznosti. Posledično banke in druge finančne institucije prenehajo posojati denar zaradi morebitnih izgub.

Vzrok je lahko tudi slaba monetarna politika ali povečana direktna kontrola bančnega sistema s katero vlada poskuša kontrolirati inflacijo (najbolj pogosto z uvajanjem restrikcij na posojanje denarja potrošnikom in manjšim podjetjem).

Toda najpogosteje kreditni krč povzroči obdobje neprimernega in nemarnega posojanja denarja. Značilno za takšno obodbje je neustrezen odnos do tveganj s strani bank. Posledično finančne institucije in dolžniški vlagatelji doživijo velikanske izgube, ko posojilojemalci svojih kreditov ne morejo več odplačevati ter vrednosti sredstev s katerimi so posojila zavarovana ne zadostujejo za poplačilo. Potemtakem finančne institucije zmanjšajo razpoložljivost denarja in povišajo stroške financiranja s povečevanjem obrestnih mer. Njihov odnos do tveganja se bistveno spremeni. To potem na svoji koži začutijo tudi dobra in kakovostna podjetja.

Posledica kreditnega krča je ponavadi podaljšana recesija in počasnejše okrevanje gospodarstva zaradi zmanjšane ponudbe pri financiranju ter posledično manjše gospodarske aktivnosti.

Še ena posledica kreditnega krča je pobeg investitorjev v varna zavetja - investicije z minimalnim tveganjem, kar pogosto najbolj poškoduje segment malih in srednje velikih podjetij.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.