Aktiven vlagatelj

(Active investor)

Aktiven vlagatelj je tisti vlagatelj, ki uporablja aktivno investiranje kot svojo temeljno naložbeno strategijo. Aktiven vlagatelj poskuša s pogostim kupovanjem in prodajanjem naložb upravljati svoj portfelj in ustvariti donose, ki so boljši v primerjavi s trgom ali kakšnim indeksom. Želi imeti roko nad svojim denarjem in aktivno sodeluje v njegovem upravljanju.

Tovrsten vlagatelj se pogosto zanaša na špekuliranje glede cen posameznih naložb. Želi si ustvariti dobiček na podlagi kratkoročnih premikov v ceni finančnega instrumenta. Je prepričan, da se trendi in gibanja na finančnih trgih lahko predvidijo in izkoristijo. Zato poskuša s kratkoročnimi pozicijami in pogostim trgovanjem v kratkem času ustvariti donos, ki je boljši od donosa celotnega trga ali kakšnega indeksa (benchmark). Povedano drugače, prepričan je namreč, da se trg da premagati.

Na podlagi tega prepričanja se aktivni vlagatelji pogosto poslužujejo s tehnično analizo, ki poskuša predvideti trende in gibanja tečajev na kratek rok.

Precejšen obseg akademskih raziskav potrjuje, da so v daljšem časovnem obdobju donosi pasivnih investitorjev bistveno boljši od donosov aktivnih vlagateljev in upravljavcev.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.