Bančne obveznice

(Bank bonds)

Bančne obveznice so obveznice katerih izdajatelji so komercialne in druge banke. Tako kot vsaka druga obveznica je bančna obveznica dolžniški vrednostni papirji pri čemer vlagatelji posamezni banki preko nakupa obveznice posodijo denar, banka pa se obveže da bo ta denar ob določenem datumu ter določenih pogojih povrnila.

Bančne obveznice predstavljajo pomemben vir financiranja za banke ter učinkovit način, da razpršijo svoje vire financiranja (niso odvisni od enega samega vira) ter strukturirajo svojo pasivo na način, da maksimizirajo svojo neto obrestno maržo ter dobiček.

Tveganost bančnih obveznic je v veliki meri povezana s stabilnostjo finančnega sistema v državi ter tudi s finančnim položajem posamezne banke. Višina obrestne mere pri bančnih obveznicah je dober pokazatelj tveganosti bančnega sistema ter odraža kakovost same banke izdajateljice.

Hkrati predstavljajo bančne obveznice tudi naložbeni segment kamor druge banke rade plasirajo svoja presežna sredstva in s tem ustvarjajo stabilen naložbeni prihodek. Trg bančnih obveznic predvsem oblikujejo same banke z nakupovanjem le-teh. ECB v veliki meri regulira kam banke lahko investirajo lastna presežna sredstva. V tem kontekstu ECB precej spodbuja trg bančnih obveznic.

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.