Časovna vrednost denarja

(Time value of money)

Časovna vrednost denarja je eden temeljnih ekonomsko-finančnih konceptov in predstavlja preprosto idejo, da je denar, ki ga prejmemo danes več vreden kot tisti, ki ga bomo prejeli v prihodnosti. Zakaj? V največji meri zaradi inflacije (medtem, ko cene rastejo, kupna moč denarja s časom upada). Poleg inflacije, je pomembna komponenta časovne vrednosti denarja priložnost zaslužka. Denar, ki ga imamo na voljo danes, lahko investiramo in nam prisluži obresti. Tega z denarjem, ki ga še nimamo ne moremo storiti.

Časovna vrednost denarja se najlažje razume skozi enostavno vprašanje: ali bi raje imeli 1.000 € danes, ali pa 1.000 € čez pet let? Odgovor je preprost, zato ker je 1.000 € danes več vrednih kot bo ta znesek vreden čez pet let. Danes si lahko s tisočakom privoščite bistveno več, kot bo to mogoče čez 5 let.

Poglejmo to skozi praktičen primer. Poskušajmo izračunati kakšna bo kupna moč današnjih 1.000 € čez pet let ob predvidevanju, da bo stopnja inflacije na letni ravni 5%. Čez pet let bi naših 1.000 € veljalo le še 773,78 €. V tem primeru 1.000 € predstavlja sedanjo vrednost, medtem ko je 773,78 € bodoča vrednost denarja. Z denarjem, ki ga imate na voljo danes, se vam ni treba odpovedati potrošnji in nakupovanju kot v primeru, če bi denar prejeli šele čez nekaj let. Torej, denar ima svojo časovno vrednost.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.