Centralna banka

(Central bank)

Centralna banka je glavna državna finančna ustanova države. Njen osnovni namen je izvajanje monetarne politike. V praksi to pomeni tiskanje nacionalne valute, nadzor nad njeno vrednostjo, ter nadzor nad količino valute v obtoku. Centralna banka nadzira tudi gibanje inflacije v območju na katerem deluje ter vpliva na gospodarsko aktivnost z določanjem višine referenčne obrestne mere (posledično to vpliva na strošek financiranja za posameznike in podjetja). Referenčno obrestno mero centralne banke ponavadi določajo na mesečni ravni.

Centralna banka je tudi pristojna za upravljanje z monetarnimi rezervami v državi in podporo nemotenemu delovanju plačilnih sistemov. Poleg tega centralna banka izvaja nadzor nad bančnim sistemom, ter pri sebi hrani depozite komercialnih bank, ki poslujejo v državi. Centralna banka je pravzaprav banka drugim bankam v državi.

Centralna banka lahko deluje tudi v skupnosti več držav, kot je to v primeru Evropske centralne banke. Večina centralnih bank je v lasti države, obstajajo pa tudi takšne, ki so obdržale večjo avtonomijo in uspešno preprečujejo vmešavanje državne politike v njihovo integriteto. Med njimi so najbolj znane:

V Sloveniji opravlja vlogo centralne banke Banka Slovenije.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.