Deflacija

(Deflation)

Deflacija je pravzaprav nasprotje inflaciji - splošen in konstanten upad cen skozi daljše časovno obdobje, ki ga ponavadi povzroči pomanjkanje denarja v ekonomiji (v obtoku) oz. pomanjkanje ponudbe pri kreditih in posojilih.

MANJ RAZPOLOŽLJIVEGA DENARJA => MANJ KUPCEV => NIŽJE CENE

Deflacijo lahko sproži kakršnokoli zmanjševanje državne, zasebne ali pa kapitalske potrošnje.

Padajoče cene se na prvi pogled zdijo atraktivne za potrošnike, toda deflacija je v resnici destruktivna. Deflacija lahko pripelje do začaranega kroga zmanjševanja potrošnje in povečanja brezposelnosti. Ob trendu padajočih cen ljudje ponavadi čakajo, da izdelki in storitve postanejo cenejši preden se odločijo za nakup. Posledično se potrošnja zmanjša, ker kupci svojo odločitev za nakup vedno prestavljajo in s tem ustvarjajo dodatne deflacijske pritiske. Zato se zaradi manjšega povpraševanja po izdelkih in storitvah, ter manjši proizvodnji, število nezaposlenih povečuje (več ljudi izgubi službo), in razpoložljivega denarja v obtoku je vedno manj.

Skratka, če je deflacija dolgotrajnešja, lahko ustvari škodljivo spiralo negativnih učinkov kot so padajoči dobički, zapiranje proizvodnih procesov, zmanjševanje števila zaposlenih in razpoložljivih prihodkov. Poveča se tudi število tistih, ki svojih finančnih obveznosti ne morejo več izpolnjevati.

Razlog zakaj so ekonomisti dosti bolj zaskrbljeni nad deflacijo kot inflacijo je v tem, da je z deflacijo dosti težje odpraviti. Če inflacija raste, ni omejitev do kod lahko centralne banke zvišajo obrestne mere in s tem kontrolirajo potrošnjo. Toda pri deflaciji ta limit obstaja, ker obrestne mere lahko znižajo le do 0% . Za boj proti deflaciji centralne banke ponavadi povečajo količino denarja v obtoku, s čim namerno povzročijo dvig cen (več denarja na voljo in manjše število izdelkov in storitev => višje cene), kar je potemtakem inflacija. Rastoče cene so ključen element pri okrevanju gospodarstva v deflaciji.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.