Devalvacija

(Devaluation)

Devalvacijo lahko definiramo zmanjševanje vrednosti nekega sredstva. Pogosto je devalvacija namerna oziroma načrtovana aktivnost. Izraz je najpogosteje povezan z devalvacijo denarja oziroma posamezne denarne valute. Npr. devalvacija bi pomenila namerno zmanjševanje vrednosti valute proti drugim valutam oziroma proti nekemu standardu.

Devalvacija je lahko eden od ukrepov monetarne politike, pri čem centralna banka z različnimi instrumenti namerno zmanjša vrednost lastne valute. Ponavadi se takšen ukrep izvede v situacijah kjer je vrednost valute fiksirana na drugo, bolj stabilno valuto. Skozi čas postane zaradi različnih dejavnikov (npr. inflacije) vrednost valute nerealna in jo potem centralna banka namerno devalvira.

Posledično je devalvacija pogost pojav v državah, ki izkazujejo visoke stopnje inflacije. So tudi priljubljen pojav za špekulante na valutnih trgih. Hkrati pa predstavlja devalvacija velik problem za izvozna, uvozna ter druga podjetja, ki ustvarjajo svoje prihodke na tujih trgih.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.