Ekonomska depresija

(Economic depression)

Depresija ali ekonomska depresija pomeni ekstremno in dolgotrajno recesijo. Značilnosti ekonomske depresije so neučinkovitost pri ekonomski produktivnosti, izjemno visoka stopnja nezaposlenosti, številni bankroti, deflacija, restriktivno posojanje denarja, bistveno manjša trgovska aktivnost, visoka volatilnost pri valutnih tečajih ter deflacija (padanje cen). Medtem ko je recesija normalni del ekonomskega cikla, depresija to ni.

Čeprav natančne in vsesplošno sprejete definicije ekonomske depresije še vedno ni, nekateri ekonomisti zagovarjajo dva ključna elementa, ki sta značilna za depresijo: upad BDP-ja več kot 10 odstotkov ter recesija, ki traja vsaj 3 leta ali več. Torej, bistvena razlika med depresijo in recesijo je v obsegu in dolžini trajanja.

V času ekonomske depresije, zaupanje potrošnikov ter količina investicij izjemno upadeta, kar povzroči da se ekonomija skorajda ustavi. Klasičen primer ekonomske depresije je Velika Depresija iz 30-ih let prejšnjega stoletja, ki je pretresla svetovno gospodarstvo.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.