Ekonomski balon

(Economic bubble)

Ekonomski balon pomeni nekontrolirana rast cen nekega premoženjskega razreda (npr. nepremičnin) oziroma segmenta ekonomije, pri čem cene sredstev v tem razredu tako močno narastejo, da niso več racionalne ter bistveno odstopajo od fundamentov. Cene narastejo do višin, ki jih je skorajda nemogoče upravičiti z dejavniki, ki ponavadi določajo ponudbo in povpraševanje. Z drugimi besedami, balon pomeni da je premoženjski razred precenjen. A vendarle je ekonomske balone pogosto težko pravočasno zaznati, saj obstaja nesoglasje med tržnimi udeleženci kaj je pravzaprav poštena vrednost nekega sredstva.

Ker cene ne morejo vseskozi naraščati se ponavadi zgodi korekcija, ko kupci preprosto niso več pripravljeni plačati tako visoko ceno za sredstvo. Sledi dramatičen upad cen. Takrat rečemo, da je ekonomski balon "počil". Upad cen ob razpoku balona je ponavadi pretiran, saj investitorji ne vedo točno kaj je realna vrednost za to sredstvo ter prodajajo v paniki.

Ekonomski balon lahko nastane prav pri vsakem premoženjskem razredu oziroma kategoriji finančnih instrumentov. Vzrokov za nastanek ekonomskega balona je več. Npr. presežna likvidnost (količina denarja v obtoku) lahko povzroči nekontrolirano nakupovanje sredstev v posameznem premoženjskem razredu. Tudi nizke obrestne mere lahko vplivajo, saj poceni denar lahko pospeši zadolževanje ter investiranje v posamezne investicijske razrede. So še drugi razlogi. Priznani ekonomist Hyman Minsky je zagovarjal, da obstaja tipičen proces ob začetku ustvarjanja balona. Ponavadi se v ekonomiji zgodi nek premik pri fundamentih, ki potem vplivajo na makroekonomijo in ustvarjanje umetnega povpraševanja po nekem premoženjskem razredu (npr. nižanje obrestnih mer s strani centralne banke, subvencije za fotovoltaiko itn.). Višanje cen privabi investitorje, ki lovijo trend in želijo hiter zaslužek na kratek rok. Povpraševanje potem ni več utemeljeno na fundamentih temveč odraža špekuliranje, a kljub temu cene naraščajo.

Najbolj tipičen primer ekonomskega balona je npr. delniški balon iz leta 1999 in 2000 ter nepremičninski balon iz leta 2007 in 2008. Oba balona sta ob poku precej zamajala svetovno gospodarstvo.

Pok ekonomskega balona lahko predstavlja prehod v naslednjo fazo ekonomskega cikla.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.