Ekonomski cikel

(Economic cycle)

Ekonomski cikel ali gospodarski cikel je fluktuacija ali gibanje gospodarske aktivnosti med obdobjem rasti (ekspanzije), in obdobjem stagnacije oz. kontrakcije. Torej, so obdobja v katerih ekonomija raste, in so obdobja v katerih se zmanjšuje.

Ekonomisti definirajo štiri faze ekonomskega cikla:

  1. ekspanzija (boom)
  2. upočasnitev (slowdown)
  3. recesija (recession)
  4. okrevanje (recovery)

Ob koncu recesije se začne obdobje okrevanja ekonomije po katerem se cikel zaključi, in se začne novi z novo ekspanzijo.

Ekonomski kazalci kot so bruto domači proizvod (BDP), obrestne mere, stopnja nezaposlenosti, višina zadolženosti, ter obseg potrošniške porabe nam pomagajo določiti v kateri fazi ekonomskega cikla se gospodarstvo nahaja. Spremembe pri teh kazalcih nakazujejo na začetek naslednje faze v ekonomskem ciklu.

Obdobje ekspanzije dolgoročno ni vzdržno, temveč v povprečju traja med tri do pet let. Lahko je tudi več, toda učinki visoke rasti na dolgi rok so za ekonomijo lahko tudi škodljivi. Državne inštitucije kot so centralne banke (npr. Banka Slovenije) s svojo monetarno politiko preprečujejo pregrevanje ekonomije.

V obdobju ekonomske ekspanzije vlagatelji na kapitalskih trgih so pripravljeni sprejemati večja tveganja, ter ponavadi kupujejo podjetja v panogah kot so tehnologija, energija in surovine. V času kontrakcije, vlagatelji se ponavadi izogibaju tveganju z investiranjem v neciklične panoge kot so javna storitvena podjetja (elektro, vodovod), zdravstvene storitve itn. Takšna podjetja namreč najlažje preživijo zmanjševanje gospodarske aktivnosti.

Nekateri ekonomisti verujejo, da trendi pri cenah delnic na kapitalskih trgih tudi nakazujejo spremembo faze ekonomskega cikla. Premiki pri vrednotenju kapitalskih trgov naj bi vedno bili predhodnica spremembi faze ekonomskega oziroma gospodarskega cikla.


Z drugimi besedami...

Tako kot letalo ima svoj vzlet in pristanek, podobno tudi ekonomija podoživlja obdobje vzleta (ekspanzije) in pristanka (kontrakcije). Še ena analogija je tukaj primerna: tako kot človeško telo rabi počitek po daljšem obdobju aktivnosti, tako tudi ekonomija rabi ohladitev po nekajletni visoki rasti.

Spodaj je film, ki prikazuje temeljni vzrok za ekonomski ali gospodarski cikel. Čeprav avtor govori o poslovnem ciklu, je načelo, ki ga opisuje temeljno tudi za ekonomski ali gospodarski cikel. Nažalost, film je na voljo le v angleščini. Prijetno učenje!
Filme je povzet iz spletne strani Dailymotion.com

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.