Finance

(Finance)

Finance so koncept, ki ga je težko povsem jasno opredeliti, saj je precej širok in ga različne interesne skupine različno definirajo. Na splošno lahko rečemo, da so finance so segment ekonomije ali znanstvena disciplina, ki proučuje ustvarjanje, pridobivanje in upravljanje finančnih resursov oziroma denarja. Torej finance se ukvarjajo z pridobitvijo denarja ter njegovo učinkovito rabo. V širšem pomenu finance tako zajemajo strokovna področja kot so investicije, davke, finančno in stroškovno računovodstvo, zavarovalništvo, bančništvo, kapitalske oziroma na splošno finančne trge ipd. Namreč, zajemajo vse kar je povezano z upravljanjem denarja, saj so finance preprosto veda o upravljanju z denarjem.

Prav vsi, tako posamezniki, kot tudi organizacije (podjetja, državne inštitucije, nevladne organizacije ipd.), za svoje delovanje potrebujejo financiranje. Zato so finance pomemben del naših življenj in jih delimo na tri osnovne kategorije:

Vsaka kategorija zgoraj je specifična in ima svoje posebnosti ter svoja pravila. Zaradi tega se tudi finančniki ponavadi osredotočajo in specializirajo za eno od omenjenih področij.

Sodoben svet je nepredstavljiv brez financ. Transakcije so integrirane v prav vse pore delovanja sodobne družbe, zato so finance srce vseh gospodarskih aktivnosti. Brez financ si je danes težko predstavljati bivanja in življenja. Da bi izvajali kakršno koli gospodarsko aktivnost, potrebujemo finančne resurse ter njihovo upravljanje. Finance so predpogoj ter namen za gospodarsko aktivnost. Na ta način so finance kot disciplina postale organski in neizogiben del naših vsakdanjih življenj.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.