Finančni trg

(Financial market)

Finančni trgi opravljajo glavno funkcijo v financah zato je njihovo razumevanje izrednega pomena. Finančni trg je mehanizem za prenos finančnih sredstev med subjekti s finančnimi presežki in subjekti s finančnimi primanjkljaji. Z drugimi besedami, finančni trg je prostor, kjer se srečujejo investitorji in tisti s potrebo po denarju.

Prenos finančnih sredstev se lahko vrši na dva načina:

  • neposredno: prenos finančnih sredstev poteka neposredno brez posrednikov
  • posredno: pri prenosu finančnih sredstev od presežkov k primanjkljajem je udeležen posrednik (po navadi finančna institucija)

Finančni trgi s prerazporeditvijo finančnih sredstev pripomorejo k večji učinkovitosti celotne ekonomije. Medtem, ko investitorjem omogočijo plemenitenje denarja, omogočajo tistim s primanjkljaji uresničevanje kakovostnih projektov. Posledično finančni trgi omogočajo povečanje blaginje vseh subjektov v ekonomiji.

Finančni trg se deli na dva segmenta, ki se med seboj razlikujeta glede na ročnost instrumentov, s katerimi se trguje:

  • denarni trg (kratkoročno financiranje)
  • kapitalski trg (dolgoročno financiranje)

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.