Grexit

(Greek exit)

Izraz Grexit predstavlja možnost, da Grčija izstopi iz euroobmočja. Namreč, s finančno krizo v letih 2008 in 2009 so se začele tudi finančne težave za prezadolženo in z javnimi sredstvi neučinkovito Grčijo. V letih, ki so sledila finančni krizi je Grčija vedno bolj predstavljala nevarnost, da kot edina država evroobmočja in Evropske unije ne poravna svojih finančnih obveznosti do upnikov. Posledično se je iz tega razvila tudi možnost, da Grčija zapusti evro ter uvede nazaj svojo staro valuto drahmo. Ker ni bilo jasno kakšne razsežnosti imajo lahko grške finančne težave za Evropo in evro, je izhod Grčije iz evroobmočja bila realna opcija.

Potencialen izhod Grčije so ekonomisti in analitiki poimenovali Grexit, kar je izvedenka dveh angleških besed, in sicer "Greek" in "exit". Torej Grexit.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.