Hipotekarna obveznica

(Mortgage bonds)

Hipotekarna obveznica je dolžniški vrednostni papir, pri katerem je glavnica zavarovana z eno ali več hipotek na nepremičnine. V primeru bankrota izdajatelja, se imetniki hipotekarnih obveznic poplačajo iz naslova prodaje zastavljenih nepremičnin oziroma sredstev. Z drugimi besedami, hipotekarna obveznica uporablja nepremičnine in druga sredstva kot kolateral.

Hipotekarne obveznice so posebne iz vidika, da ima zavarovanje glavnice učinek na višino obrestne mere, saj trg prav zaradi kolaterala hipotekarne obveznice ocenjuje kot varnejšo naložbo. Na temelju te vgrajene "zaščite" so obresti pri hipotekarnih obveznic nekoliko nižje v primerjavi s podobnimi podjetniškimi obveznicami, ki slonijo le na obljubah o povračilu glavnice in plačilu obresti.

Ena oblika hipotekarnih obveznic je takšna, da vlagatelji neposredno prejemajo denarne tokove iz naslova odplačevanja hipotekarnih posojil, ki so zastavljena za glavnico.

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.