Indeks CAC 40

(CAC 40 index, Cotation Assistée en Continu)

Indeks CAC 40 je delniški indeks, ki sledi gibanju delnic 40 največjih blue chip podjetji, ki kotirajo na borzi Euronext Paris. Podjetja se v indeks uvrščajo na podlagi tržne kapitalizacije (velikosti) ter likvidnosti (povprečnega trgovalnega prometa). Podjetja v indeksu so izbrana izmed prvih 100 podjetij z najvišjo tržno kapitalizacijo na pariški borzi.

CAC 40 je le eden od delniških indeksov v skupini Euronext (poleg so še BEL20, AEX itn.). Sestava indeksa se pregleduje na četrtletni ravni s strani neodvisnega odbora strokovnjakov.

Približno 45% vseh delnic družb vključenih v indeks je v lasti tujih investitorjev, kar je največ med evropskimi delniškimi indeksi. Posebnost indeksa je tudi to, da se pri sestavi indeksa upošteva tudi število izdanih delnic, saj se na ta način preprečuje, da večja podjetja z manjšim številom izdanih delnic imajo nesorazmerno velik vpliv na vrednost indeksa.

Izhodiščna vrednost indeksa je bila postavljena na 1.000 točk, in sicer 31. decembra 1987.

Francija je ena vodilnih ekonomij v Evropi, zato je indeks CAC 40 pomemben indikator stanja evropskega gospodarstva.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.