Indeks DAX

(DAX index)

DAX je delniški indeks, ki vključuje delnice 30-ih najpomembnejših nemških družb, ki kotirajo na Frankfurtski borzi. Podjetja se v indeks razvrščajo predvsem na podlagi velikosti (tržna kapitalizacija) ter likvidnosti (povprečni trgovalni promet) . Pri izračunavanju indeksa se upoštevajo le podjetja, katerih prosto kotirajoče delnice predstavljajo vsaj 15% njihove celotne kapitalizacije.

Indeks je dober pokazatelj v kakšnem stanju je nemško, izvozno naravnano, gospodarstvo.

Začetna vrednost indeksa je bila postavljena na 1.000 točk, in sicer dne 30.12.1987. Od 1.1.2006 se za izračunavanje indeksa uporablja tehnologija XETRA, ki indeks izračunava vsako sekundo.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.