Indeks FTSE 100

(FTSE 100 index, Footsie)

FTSE 100 je delniški indeks, ki zajema 100 največjih podjetij, ki kotirajo na londonski borzi (London Stock Exhange, LSE). Podjetja se v indeks uvrščajo na podlagi tržne kapitalizacije, in sicer na četrtletni ravni. Indeksom upravlja in administrira družba FTSE Group, hčerinska družba londonske borze.

Podjetja, uvrščena v indeks FTSE 100, predstavljajo izredno velik delež celotne tržne kapitalizacije na londonski borzi (več kot 80%). Zaradi tega je FTSE 100 najbolj pogosto uporabljen ekonomski indikator za Veliko Britanijo, čeprav dober delež podjetij v indeksu lahko kategoriziramo kot mednarodna. Zato indeks ni najprimernejši indikator britanskega gospodarstva.

Osnovna vrednost indeksa bila postavljena na 1.000 točk, in sicer dne 3. januarja 1984.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.