Indeks NIKKEI 225

(NIKKEI 225 index)

Indeks Nikkei 225 je delniški indeks, ki vsebuje 225 najbolje ocenjenih japonskih podjetij, ki kotiraju na borzi v Tokiju (Tokyo Stock Exchange). Sestava indeksa se pregleduje in spreminja enkrat letno, in sicer na začetku meseca oktobra.

Nikkei 225 se je začel izračunavati 7. septembra 1950 s strani časopisa Nihon Keizai Shimbun (od tod tudi ime Nikkei), in sicer na dnevni ravni. Vrednost indeksa je bila potem še izračunana za nazaj do 16. maja 1949. To je uradni začetek indeksa Nikkei. S svojo 60-letno zgodovino, indeks ponazarja razvoj japonske eknomije skozi čas po drugi svetovni vojni.

Od januarja 2010 se indeks osvežuje in izračunava vsakih 15 sekund v času trgovanja borze v Tokiju.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.