Inflacija

(Inflation)

Inflacija je eden najpomembnejših ekonomskih pojmov in pomeni splošen dvig cen izdelkov in storitev v gospodarstvu (pojav rasti cen). Pravzaprav je inflacija stopnja po kateri se cene izdelkov in storitev povečujejo ter posledično kupna moč denarja upada.

Zaradi inflacije ima denar tudi svojo časovno vrednost, kar preprosto pomeni da se čez čas zaradi rasti cen vrednost denarja zmanjšuje. Namreč, posameznik ni več zmožen z istim denarnim zneskom kupiti isto količino blaga kot je to lahko pred enim mesecem ali enim letom. Npr. če je stopnja inflacije na letni ravni 5%, potem bodo izdelki, ki so pred letom dni stali 1 euro, danes stali 1,05 eura (cena + 5% inflacija). Ob inflaciji je vrednost vsakega eura v naših denarnicah manjša.

Inflacija se ponavadi meri z indeksom cen življenjskih potrebščin (angl. CPI - consumer price index), ter z nekaterimi drugimi indeksi. Košarica, ki predstavlja indeks, vsebuje izdelke kot so hrana, obleka, gorivo, računalniki itn. Višina inflacije se določi glede na spremembo vrednosti košarice v določenem obdobju. Če ob koncu leta celotna košarica stane 5% več kot na začetku, pomeni da je letna stopnja inflacije 5%. Več o metodologiji si lahko preberete tukaj.

Vlogo nadzornika in kontrolorja inflacije v državi ima ponavadi centralna banka (Banka Slovenije, ECB, Fed itn.), ki s svojo monetarno in fiskalno politiko poskuša ohraniti inflacijo v višini 2-3%. Zaradi svoje povezanosti z nezaposlenostjo, je zmerna stopnja inflacije pravzaprav zaželena.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.