Kreditni krč

(Credit crunch)

Kreditni krč ali posojilni krč lahko definiramo kot ekonomsko stanje v katerem se dostopnost do kreditov in posojil bistveno zmanjša in se pogoji za pridobitev financiranja izjemno poostrijo. V takšni situaciji za podjetja in posameznike postane izjemno težko pridobiti potreben kapital. Ker niso pripravljeni sprejemati tveganja in se bojijo morebitnih stečajev in bankrotov, so banke in investitorji v tem času izjemno previdni glede posojanja svojega denarja. Takšen odnos do tveganja posledično povzroči dvig obrestnih mer pri posojilih. Torej, nastane situacija v kateri banke denar niso pripravljene plasirati na trg zaradi averzije do tveganja.

Ne glede na trenutne referenčne obrestne mere, ki jih določajo centralne banke, ob kreditnem krču se stroški financiranja za posojilojemalca povečajo. V normalnih gospodarskih okoliščinah stroški financiranja ponavadi sledijo višini referenčne obrestne mere, a se v času kreditnega krča ta odnos spremeni - stroški financiranja rastejo tudi če centralna banka referenčno obrestno mero znižuje.

Kreditni krč je lahko tudi predhodnik ali povzročitelj recesije.

Spodaj je zanimiva animirana prezentacija o kreditnem krču, ki na preprost in zanimiv način prikazuje njegove vzroke in učinke. Nažalost, filmček je na voljo le v angleščini.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.