Kuponska obveznica

(Coupon bond)

Kuponska obveznica je pravzaprav klasična navadna obveznica, ki ima opredeljen letni ali polletni kupon ter zapadlost. Kuponska obveznica je najpogosteje uporabljan dolžniški vrednostni papir.

Ime izhaja iz majhnih papirnatih kuponov, ki so bili pripeti na obvezniški certifikat (papir). Imetnik tega kupona je bil upravičen do prejema obresti, ne glede na to ali je bil dejanski lastnik obveznice ali ne. Danes se obveznice ne izdajajo več v papirnati obliki, temveč so elektronsko registrirane. Zato tudi fizičnih kuponov ni več. Kljub temu se je beseda kupon ohranila, posledično tudi izraz kuponska obveznica.

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.