Mešano življenjsko zavarovanje

(Mixed life insurance)

Mešano življenjsko zavarovanje je zavarovanje in hkrati varčevanje. S sklenitvijo te oblike življenjskega zavarovanja se zavarovanec obveže, da bo določeno časovno obdobje v rednih obrokih plačeval zavarovalno premijo ali jo vplačal v enkratnem znesku. V času plačevanja premije bo zavarovana oseba življenjsko zavarovana, toda poleg zavarovanja je del plačane zavarovalne premije namenjen varčevanju in investiranju.

Namen takšnega zavarovanja je povezati varčevalno in zavarovalno funkcijo oziroma njihove prednosti v en zavarovalni produkt.

Ob koncu zavarovalne dobe se zavarovancu ali pa upravičencu izplača dogovorjena zavarovalna vsota s pripisanimi dobički. Izplača se lahko v enkratnem znesku in/ali se izplačuje v obliki mesečne rente. V primeru smrti zavarovane osebe med trajanjem zavarovanja se upravičencu izplača zavarovalna vsota za primer smrti skupaj z do tedaj pripisanimi dobički.

Ob sklenitvi takšnega zavarovanja zavarovanec lahko izbere višino zavarovalne vsote ter način plačevanja premije. Odločite se lahko za mesečno, četrtletno, polletno ali letno plačevanje premije ali za vplačilo premije v enkratnem znesku.

Na trgu je veliko različnih oblik mešanih življenjskih zavarovanj. Kljub temu jih lahko razvrstimo v dve osnovni skupini:

  • klasično življenjsko zavarovanje
  • naložbeno življenjsko zavarovanje

Del definicije je povzet iz spletne strani Zavarovalnice Triglav.

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.