Monetarne rezerve

(Monetary reserves, International reserves)

Monetarne ali mednarodne rezerve so državne zaloge tujih valut in dragocenih kovin (npr. zlato, srebro). Le te so koristne za poravnavno mednarodnih transakcij s tujimi partnerji na valutnih in surovinskih trgih. Pravzaprav monetarne rezerve omogočajo mednarodno trgovanje. Več mednarodnih rezerv ima država, bolj sposobna je nemoteno in hitro izvrševati transakcije s tujimi državami.

Poleg tega se monetarne rezerve uporabljajo kot podpora vrednosti nacionalne valute, ter kot podlaga za izvrševanje funkcij centralne banke (npr. povečevanje denarja v obtoku). Rezerve omogočajo poseg centralne banke na deviznem trgu z namenom vzdrževanja deviznega tečaja na višini, ki se banki zdi primeren. Na daljši rok se mednarodne rezerve uporabljajo pri financiranju plačilnobilančnih primanjkljajev in neravnovesij.

Monetarne oziroma mednarodne rezerve nadzoruje državna centralna banka (npr. Banka Slovenije) in so te vsekakor sestavni del državne monetarne politike.

Stanje mednarodnih rezerv in devizne likvidnosti si lahko pogledate tukaj.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.