Multiplikator

(Multiple)

Multiplikator ali kazalnik je analitično orodje, pri katerem se s kombiniranjem in povezovanjem različnih podatkov v smiselna razmerja poskuša priti do ugotovitev in ocen. Multiplikator je pravzaprav mera s katero raziskovalec/analitik meri nek aspekt predmeta, ki ga analizira, ter nato izračunani multiplikator primerja z drugimi podobnimi predmeti ali obdobji.

Multiplikator je načeloma opredeljen tako, da se en podatek deli z drugim:

Multiplikator = Podatek 1 / Podatek 2

Tako izračunani multiplikatorji ali kazalniki predstavljajo dobro izhodišče za primerjanje.

V svetu financ multiplikatorje delimo na dve osnovni skupini, in sicer:

1. finančni multiplikatorji (kazalniki)
2. tržni multiplikatorji (kazalniki)

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.