Nevtralna fiskalna politika

(Neutral Fiscal Policy)

Nevtralna fiskalna politika je oblika fiskalne politike, ki jo vlada uporabi, ko gospodarstvo v državi doseže ekvilibrij (ravnovesje). Ob nevtralni fiskalni politiki je javna poraba v celoti financirana s prihodki iz naslova pobranih davkov. To pomeni da so državni prihodki (pobrani davki) in odhodki (javna poraba) izbalansirani. Nevtralna fiskalna politika je okolje v katerem agregatno povpraševanje po izdelkih in storitvah v državi ni povečano oziroma zmanjšano zaradi višine davkov ter obsega javne porabe. Povedano drugače, proračunski izid, pozitiven ali negativen, ima povsem nevtralen učinek na gospodarsko aktivnost.

Izbalansiran javni proračun je najboljši indikator fiskalne nevtralnosti.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.