Osebna neto vrednost

(Personal Net Worth)

Osebna neto vrednost je morda najpomembnejša številka na področju osebnih financ. Osebna neto vrednost je vsota vašega celotnega premoženja brez dolgov. Povedano po računovodsko, osebna neto vrednost je razlika med vašimi sredstvi in obveznostmi. Izračun je preprost:

Osebna neto vrednost (ONV) = Premoženje (Sredstva) – Dolgovi (Obveznosti)

Eden od načinov, kako si lahko predstavljate osebno neto vrednost, je razprodaja vsega, kar posedujete po tržnih cenah. Po razprodaji poplačate prav vse dolgove, ki ste jih imeli. Koliko denarja bi vam ostalo, je vaša osebna neto vrednost.

Tak izračun osebne neto vrednosti nam pove, kakšen je naš finančni položaj, kako veliko je naše premoženje ter ali zadostuje za poplačilo dolgov ter ohranitev višine življenjskega standarda ob upokojitvi ali izpadu dohodkov.

Obstaja tudi možnost, da je osebna neto vrednost negativna, in sicer ko vrednost vseh dolgov presega tržno vrednost premoženja, ki ga ima posameznik v lasti.

Zelo malo ljudi izračunava in pozna svojo osebno neto vrednost. Modro je večkrat izračunati lastno neto vrednost in videti ali se povečuje oziroma zmanjšuje.

Tabela za izračunavanje osebne neto vrednosti v Excelu


Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.