Pasiven vlagatelj

(Passive investor)

Pasiven vlagatelj je tisti vlagatelj, ki uporablja pasivno investiranje kot svojo temeljno naložbeno strategijo. Pasiven vlagatelj je pripravljen investirati svoj denar, toda ni pripravljen aktivno sodelovati v njegovem upravljanju.

Za razliko od aktivnega investitorja, pasiven investitor ne poskuša ustvariti dobiček na podlagi kratkoročnih premikov v ceni naložbe temveč verjame da bo naložba donosna na dolgi rok. On ne poskuša predvideti gospodarske trende ter gibanje trga v prihodnjem obdobju. Prav tako ni obremenjen z iskanjem podcenjenih delnic in drugih naložb. Prepričan je namreč, da se trg ne da premagati ter je za njegovo premoženje najugodneje investirati v celoten trg. To je pravzaprav temeljno prepričanje pasivnega investiranja: povprečen investitor ni sposoben ustvariti donose, ki so boljši od donosov celotnega trga, zato se investitorju edino splača vlagati v celoten trg in ne posamezno naložbo. Pasiven investitor se predvsem zanaša na počasno a vendarle konstantno rast trga. Enkrat, ko izbere primerno naložbo, jo pasiven investitor drži v posesti dolga leta.

Kljub svoji nezainteresiranosti, povprečen pasiven vlagatelj ponavadi spreminja deleže premoženjskih razredov (alokacija sredstev) v portfelju, najpogosteje v skladu s svojo starostjo (mlajši si lahko privoščijo več tveganja in imajo zato večji delež delnic, starejši pa večji delež defenzivnih naložb, obveznic, dividendnih delnic ipd.).

Precejšen obseg akademskih raziskav potrjuje, da so v daljšem časovnem obdobju donosi pasivnih investitorjev bistveno boljši od donosov aktivnih upravljavcev in trgovcev.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.