Pasivno investiranje

(Passive investing)

Pasivno investiranje je eden od dveh temeljnih pristopov investiranju in upravljanju z denarjem. Beseda pasivno pomeni nedejavno oziroma brez vključenosti v določeno dejavnost. Kot sama beseda implicira, pri pasivnem investiranju vlagatelj ni kaj dosti vključen v proces investiranja. To je naložbena strategija ali način investiranja pri čem vlagatelj pridobiva naložbe na dolgi rok, pasivno (občasno) spremlja njihovo vrednost in le redko posega po spreminjanju portfelja. Pasivno investiranje bi lahko opisali kot "kupi in drži" naložbeno strategijo. Nekateri udeleženci na trgu pasivno investiranje opisujejo tudi kot "kavč strategijo".

Za razliko od aktivnega investiranja, pasivno investiranje ne poskuša ustvariti dobiček na podlagi kratkoročnih premikov v ceni naložbe temveč verjame da bo naložba donosna na dolgi rok. Pasivni vlagatelj ne poskuša predvideti gospodarske trende ter gibanje trga v prihodnjem obdobju. Prav tako ni obremenjen z iskanjem podcenjenih delnic in drugih naložb. Prepričan je namreč, da se trg ne da premagati ter je za njegovo premoženje najugodneje investirati v celoten trg. To je pravzaprav temeljno prepričanje pasivnega investiranja: povprečen investitor ni sposoben ustvariti donose, ki so boljši od donosov celotnega trga, zato se investitorju edino splača vlagati v celoten trg in ne posamezno naložbo. Tovrstno prepričanje v največji meri izhaja iz hipoteze o učinkovitem trgu. Velik obseg akademskih raziskav potrjuje, da so v daljšem časovnem obdobju pasivne strategije bistveno bolj donosne kot aktivno investiranje.

Ker je pri pasivnem investiranju stopnja obračanja in spreminjanja naložb zelo nizka, ima ta naložbeni pristop precej nizke upravljavske ter borzno posredniške stroške. To je ena največjih prednosti pasivnega investiranja.

Ponavadi je pasivno investiranje predvsem povezano indeksnim investiranjem (vlaganje v indeksne vzajemne sklade oziroma v sklade s katerimi se trguje na borzi – ETF skladi).

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.