Proračunski primanjkljaj

(Budget deficit)

Proračunski primanjkljaj ali deficit preprosto pomeni presežek izdatkov državnega proračuna (nakupi izdelkov in storitev, transferji) nad državnimi prihodki (davki). Z drugimi besedami, to je saldo bilance državnih prihodkov in odhodkov in pomeni da je država porabila več denarja kot ga je pobrala z davki.

Proračunski primanjkljaj se najpogosteje pojavi v časih gospodarske krize, ko poskuša vlada v državi skozi zmanjševanje davčnih stopenj ter povečano javno porabo spodbuditi gospodarsko aktivnost. Nenačrtovani izdatki ali nenadzorovano izvajanje proračuna tudi lahko povzročijo proračunski primanjkljaj.

Proračunski primanjkljaj država lahko pokrije skozi dodatno zadolževanje ali koriščenje fiskalnih rezerv ustvarjenih iz proračunskih presežkov iz prejšnjih obdobij.

Nasprotje proračunskemu primanjkljaju je proračunski presežek.

Proračunski primanjkljaj se lahko imenuje tudi javni primanjkljaj ali fiskalni primanjkljaj.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.