Restriktivna fiskalna politika

(Deflationary Fiscal Policy)

Restriktivna fiskalna politika je fiskalna politika pri kateri vlada poskuša omejiti gospodarsko aktivnost, da ne pride do pregrevanja ekonomije. Restriktivna fiskalna politika dejansko omejuje rast ekonomije z zmanjševanjem količine denarja, ki je na voljo državljanom in podjetjem. S tem omejuje potrošnjo ter posledično kontrolira stopnjo rasti gospodarstva.

Ob izvajanju restriktivne fiskalne politike vlada ponavadi poviša davčne stopnje ter zmanjša javno porabo. Zelo je previdna glede obsega teh ukrepov, ker si ne želi povzročiti stagnacijo gospodarstva ali celo negativno gospodarsko rast. Cilj restriktivne fiskalne politike je ohraniti zmerno gospodarsko rast, omejiti inflacijo, preprečiti nastajanje ekonomskih balonov ter zmanjšati ali izničiti proračunski primanjkljaj, ki je nastal ob prejšnjem izvajanju ekspanzivne fiskalne politike in spodbujanju gospodarstva.

Nažalost je restriktivna fiskalna politika zelo nepopularna med politiki, ki se bojujejo za mandat, ker večanje davčnih stopenj, zmanjševanje obsega transferjev ter omejevanje delovnih mest je zmeraj nepopularno med volilci. Zato pogosto vlada izvaja ekspanzivno fiskalno politiko tudi v časih, ko gospodarstvu gre dobro, kar potem lahko pripelje do neobvladljivega javnega dolga ter premoženjskih balonov. Nepremičninski balon v ZDA iz leta 2006 je dober primer tega.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.