Špekulant

(Speculator)

Špekulant je oseba, ki se ukvarja s špekulativnim investiranjem. Kot beseda že sugerira, špekulant špekulira z dogodki na kapitalskih trgih in s tem poskuša ustvariti dobiček. Običajno špekulanti trgujejo s surovinami, obveznicami, delnicami ali drugimi finančnimi instrumenti, ki nosijo nadpovprečno tveganje ter tudi možnost nadpovprečnih donosov. Najpogostejši med temi so izvedeni finančni instrumenti (npr. opcije in terminske pogodbe). V pričakovanju bodočih tržnih trendov, špekulanti kratkoročno vstopajo na trg z upanjem po hitrem in visokem zaslužku.

Špekulanti so ponavadi sofisticirani in tveganju naklonjeni vlagatelji (risk lovers), ki imajo globlji vpogled v trg na katerem vlagajo svoja finančna sredstva. Nikoli ne razmišljajo dolgoročno, temveč so zainteresirani le za kratkoročni zaslužek, ki izhaja iz pričakovane spremembe pri cenah na trgu. Njihova pričakovanja so večinoma utemeljena na ekonomskih in političnih podatkih in objavah.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.