Špekulativno investiranje

(Speculation, Speculative investing)

Špekulativno investiranje ali špekuliranje v financah pomeni izbor visoko tveganih naložb z namenom ustvarjanja nenavadno visokih in hitrih dobičkov. Medtem ko povprečni investitor poskuša zaščititi glavnico (investirani znesek) in doseči zmerne donose, špekulant sprejema možnost izgube glavnice z upanjem, da lahko ustvari nadpovprečno visok in hiter zaslužek. S tem namenom pogosto špekulanti stavijo svoj denar "na enega konja", medtem ko tradicionalni investitor svoje naložbe poskuša razpršiti.

Vzemimo za primer investiranje v delnice določenega podjetja. Npr. špekulant bo delnice podjetja kupil ob pričakovanju, da bo podjetje prevzeto (med prevzemom namreč cena delnice raste, ker je prevzemnik pripravljen plačati prevzemno premijo). Ob takšni predpostavki investitor špekulira z dogodki in poskuša iztržiti hiter dobiček ob morebitni uresničitvi takšnega scenarija. V nasprotju s tem bo tradicionalni vlagatelj delnice kupil z namenom udeležbe v ustvarjenem dobičku podjetja. Poleg tega bo tradicionalni investitor ponavadi kupil delnice več podjetij z namenom razpršitve tveganja. Torej, lahko rečemo da špekulant svoj denar investira v papir in morebitno gibanje cene, medtem ko tradicionalni investitor svoj denar nalaga v posel, ki se mu zdi perspektiven.

Nekateri špekulativno investiranje enačijo s hazardnimi igrami na srečo. Takšna primerjava se ne zdi pravilna, ker špekulant, kljub visokemu tveganju, odločitev vseeno ponavadi sprejema na podlagi določenih informacij o naložbi in trgu.

Špekulativno investiranje je pogosto na udaru kritik tudi zaradi tega, ker povečan obseg špekulacij utegne bistveno vplivati na gibanje tržnih cen ter na ta način onemogoča učinkovito delovanje trga.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.