Stagflacija

(Stagflation)

Stagflacija je obdobje upočasnjene gospodarske rasti in istočasno višje inflacije. Z drugimi besedami, stagflacija je pojav, ki se zgodi, ko gospodarstvo ne raste, cene izdelkov in storitev pa se kljub temu povečujejo - kombinacija dveh nezaželenih ekonomskih pojavov.

Pojem stagflacija izhaja iz dveh izrazov:

stagnacija + inflacija = stagflacija

Inflacija je značilna za gospodarstvo v vzponu. Npr. v času gospodarske konjukture je stopnja nezaposlenosti manjša, ljudje delajo več in posledično imajo zaradi tega tudi več denarja na razpolago. To pripelje do večje trgovske aktivnosti in povpraševanja po izdelkih in storitvah, kar povzroči rast cen. Zmerna inflacija je normalen in celo zaželen pojav v času gospodarske rasti, vendar je nenavadno, da v času gospodarske stagnacije ali celo upada gospodarske aktivnosti cene še vedno rastejo. Takšen pojav oz. obdobje imenujemo stagflacija.

Razlogi za stagflacijo so lahko različni. Eden najbolj značilnih zgodovinskih primerov stagflacije je naftna kriza v 70-ih letih prejšnjega stoletja, ko se je cena nafte ekstremno povečala in spodbudila rast cen, ne pa tudi gospodarsko rast. Takšen nenaden dvig cen energentov, predvsem v državah, ki energente uvažajo, bistveno vpliva na rast cen izdelkov in storitev na trgu. Posledično se bodo cene na trgu višale, medtem ko se bo ob istem času gospodarstvo upočasnilo zaradi manjše dobičkonosnosti podjetij.

Poleg rasti cen energentov, lahko stagflacijo spodbudi tudi neustrezna makroekonomska politika ter nekoordiniranost med monetarno in gospodarsko politiko. Npr. centralna banka lahko spodbudi inflacijo s povečano količino denarja v obtoku, vlada pa lahko povzroči stagnacijo gospodarstva z prekomerno regulacijo tržišča blaga in delovne sile. Takšni politiki skupaj lahko pripeljeta do stagflacije.

Zaradi kombinacije dveh nezaželenih ekonomskih pojavov, predstavlja odpravljanje stagflacije velik izziv in nalogo za politiko, saj si ukrepi za odpravo inflacije oz. spodbujanje gospodarske rasti pravzaprav nasprotujejo. Okrevanje je lahko dolgotrajno.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.