Tveganje

(Risk)

Tveganje pomeni verjetnost da se bo, zaradi kakšnih zunanjih ali notranjih dejavnikov, zgodila določena škoda oziroma kakršen koli drug negativen izid. Tveganje je pravzaprav možnost, da izid (prihodnost) ne bo takšen, kot je bil predviden. Če je škodo ali negativen izid možno predvideti, se potem le-ta lahko nevtralizira s preventivnim dejanjem.

Da sploh lahko govorimo o tveganju, morata biti prisotna dva dejavnika:

  • negotovost
  • izpostavljenost

Če kateri od teh dejavnikov ni prisoten, potem ne moremo govoriti o tveganju. Lahko smo negotovi glede prihodnjih dogodkov, toda če nismo izpostavljeni, potemtakem tveganja preprosto ni. Ali obratno. Če smo izpostavljeni in z gotovostjo vemo kaj se bo zgodilo, težko rečemo, da za nas obstaja tveganje. Tveganje je prisotno le ko sta združena negotovost in izpostavljenost.

Npr. oseba A je na poti do letališča. Zaradi slabega vremena obstaja možnost odpovedi leta. Oseba A je izpostavljena in negotova glede končnega izida. Oseba B je tudi na poti do letališča, toda prej je poklicala in preverila, da let ni odpovedan. Oseba B je izpostavljena, toda negotovosti ni. Skratka, dve osebi, ki sta izpostavljeni istemu dogodku, toda z različno stopnjo negotovosti. Posledično se soočata z različno stopnjo tveganja. Tveganje je v funkciji obsega negotovosti in izpostavljenosti.

V finančnem in poslovnem svetu je koncept tveganja isti. Tveganje je pravzaprav vse kar lahko prepreči doseganje določenih ciljev in ustvari izid, ki ni bil predviden. Npr. tveganje je možnost (verjetnost), da bo dejanski donos naložbe ali dobiček podjetja drugačen kot je bil predviden in pričakovan. To vključuje možnost stagnacije ter izgube dela ali celotne investicije.

Koncept tveganja se ukvarja z naslednjimi vprašanji:

  • kaj se lahko zgodi?
  • kakšna je verjetnost, da se bo to zgodilo?
  • kakšne so lahko posledice, če se bo to zgodilo?
  • kako se izogniti posledicam oz. jih omiliti?

Analiziranje in ukrepanje na podlagi zgornjih vprašanj imenujemo upravljanje s tveganji. Z gospodarskim razvojem, tveganja postajajo vedno bolj kompleksna, upravljanje s tveganji pa vedno zahtevnejša disciplina.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.