Zaprt vzajemni pokojninski sklad

(Close-end pension fund)

Zaprt vzajemni pokojninski sklad je sklad v katerem so lahko varčevalci oziroma člani le zavarovanci dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki so v delovnem razmerju z ustanoviteljem sklada. Z drugimi besedami, varčujejo lahko le zaposlenci podjetja, ki je sklad ustanovilo. Premijo takšnega prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja naj bi v skladu s pokojninskim načrtom plačeval delodajalec (delno ali v celoti).

Sklad lahko ustanovi le dovolj veliko podjetje ali pa več podjetij skupaj. Poleg podjetij, zaprt vzajemni pokojninski sklad lahko ustanovi tudi Republika Slovenija (npr. ZVPSJU) ter javni zavodi. Pomembno je le, da imajo ustanovitelji (posamično ali skupaj) več kot tisoč zaposlenih oziroma vključenih v sklad mora biti najmanj 51% vseh zaposlenih, ki z ustanoviteljem v delovnem razmerju za nedoločen čas.

Zaprti vzajemni sklad preko pooblastila ustanoviteljev lahko upravlja zavarovalnica, banka ali pokojninska družba.

Know-how:

Pogoji:

Finančni slovar je ustvarjen z namenom informiranja in izobraževanja javnosti in ob tem spoštuje avtorske pravice. Pri vsebinah, katerih Financnislovar.com ni avtor, so viri informacij ustrezno navedeni. Če mislite, da Financnislovar.com na kakršen koli način krši avtorske pravice, prosimo da nas nemudoma kontaktirate.

Financnislovar.com ni namenjen finančnemu svetovanju in ne jamči za točnost svojih vsebin. Morebitna materialna škoda nastala zaradi informacij objavljenih na tej spletni strani ni in ne more biti naša odgovornost. Pred finančnim odločanjem priporočamo posvet s strokovnjaki. Več si lahko preberete v pravilih uporabe.